Articole

Cum sa ai o calatorie cat mai placuta

Zborul, cel mai frumos si de neatins vis al oamenilor din antichitate, un vis neimplinit pentru Icar si pentru mioriticul Manole a ajuns astazi sa nu mai fie o himera ci o experienta palpabila si accesibila tuturor. Pentru orice roman este un motiv de mandrie ca Aurel Vlaicu si Traian Vuia au contribuit la progresul zborului prin construirea primelor avioane zburatoare.  Daca traiesti in secolul XXI este inevitabil ca macar odata in viata sa nu fie nevoie sa zbori cu avionul, fie ca este vorba de calatorii de afaceri, deplasari in interes de serviciu sau doar pentru distractie.
Sa te inalti pe cer si sa planezi deasupra norilor asemeni fiintelor inaripate......ce poate fi mai frumos......dar daca nu ai mai zburat pana acum cum sa faci ca aceasta experienta sa fie intradevar una placuta si de neuirtat?
Daca te numeri printre persoanele care nu au pus piciorul in avion pana acum, situatie in care ma aflu si eu, in primul si in primul rand trebuie sa tragi aer in piept si sa-ti evaluezi starea de sanatate. Chiar daca zborul dureaza doar doua ore sau mai mult, in primul rand trebuie sa-ti evaluezi starea de sanatate. Daca suferi de anumite afectiuni, zborul nu este cea mai indicata modalitate de transport, printre cele contraindicate in zbor se numara: operatii (ochi, torace, abdomen) in ultimele 3 saptamani, infarct miocardic,  insuficienta cardiaca congestiva, infectii virale transmisibile, sarcina sub 8 luni avand complicatii sau orice sarcina peste 9 luni (ca si nou-nascutul sub o saptamana).
Daca ne-am evaluat starea de sanatate si aceasta ne permite sa zburam, trecem la pasul urmator si anume achizitionarea biletelor de avion. Este bine ca rezervarea sa fie facuta din timp, pentru a putea beneficia de cele mai bune oferte, pentru un pret mai bun este bine sa luam bilet dus intors. Pentru a face aceste rezervari este bine sa apelam la o agentie specializata, BlueAir fiind reprezentativa in acest sens.
Odata facuta rezervarea ne putem ocupa de bagaje. Pentru inceput trebuie sa acordam mare atentie bagajului de mana, deoarece acesta este cel care ne va insotii pe toata durata calatoriei, bagajele mari aflandu-se in cala. In bagajul de mana trebuie sa avem in primul rand documentele de identificare (pasaport, buletin), asigurarea medicala, biletele de avion si bineinteles banii sau cardurile; daca avem un tratament de efectuat obligatoriu trebuie sa avem asupra noastra medicamentele, trebuie avut mare grija la ce NU ai voie sa ai cu tine, spre exemplu obiecte ascutite, taioase, lichide, acestea in linii mari sunt cam aceleasi dar pot aparea diferente de la o companie la alta. Cel mai indicat inainte de a te apuca de impachetat ar fi sa dai un telefon companiei aeriene cu care vei zbura pentru a afla care este dimensiunea bagajelor acceptate, greutatea acestora si bineinteles lista obiectelor pe care nu ai voie sa le detii in bagaj (conditiile pot fi diferite, de aceea este bine sa va informati inainte).
Odata bagajele terminate ne putem concentra asupra tinutei. Chiar daca vom avea o calatorie mai scurta sau mai lunga este bine sa ne imbracam cu haine lejere si comode si de ce nu cu haine care ne binedispun, este mult mai benefic pentru starea de spirit sa purtam haina preferata. Pentru a alunga stresul cauzat de zbor trebuie sa ne odihnim cu o noapte inainte, sa pastram pe cat posibil rutina zilnica si sa nu facem excese nici alimentre si nici legate de efort.
Acum nu ne ramane altceva de facut decat sa ne indreptam catre aeroport. Indiferent daca alegem masina proprie sau taxiul trrebuie sa tinem cont ca prezenta in aeroport trebuie sa fie cu 2 ore mai devreme decat ora prevazuta pentru decolare.
Ajunsi in aeroport primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa gasim poarta de la care se va face imbarcarea. Urmatoarea etapa etapa a calatoriei este filtrul de securitate  prin care vom trece impreuna cu bagajele ce vor fi etichetate. Vom trece mai departe la etapa de chek-in unde un functionar ne va verifica biletul de avion si ne va indica numarul locului din avion iar apoi vom merge catre punctul de verificare al pasapoartelor. Pentru ca acese verificari sa decurga cat mai rapid este indicat ca biletul de avion si pasaportul sa fie asezate la indemana. Daca tegrabesti sa faci check-ingul printre primii poti sa-ti alegi un loc la geam si asa vei putea sa admiri privelistea.
Acum nu ne ramane altceva de facut decat sa mergem in portiunea special amenajata din terminal si sa asteptam imbarcarea.
Ajunsi in avion primul lucru pe care il vom face este sa ne identificam locul si sa ne ajezam bagajul in compartimentul prevazut in acest scop. Trebuie sa ascultam cu mare atentie explicatiile date de insotitorii de zbor, mai ales daca suntem la prima experienta de acest gen, ei sunt acolo pentru a ne ajuta si a ne informa si le putem cere sfatul de fiecare data cand avem probleme. In cazul in care avem rau de miscare (o mare parte a populatie se confrunta cu aceasta problema  in special cea feminina) nu trebuie sa plecam fara a lua cu noi medicamentele salvatoare, vom cere sfatul medicului pentru a vedea ce medicamente sunt indicate pe timpul zborului.
Daca avem probleme cu spatele ar fi bine sa avem cu noi o pernuta pentru gat si sa incercam sa adoptam o pozitie cat mai corecta a corpului pe toata durata zborului. Pentru a nu ne plictisi este bine sa avem asupra noastra o carte sau un ipod. Sa nu uitam ca excesul de bagaje nu este prea apreciat in avion si este bine sa folosim doar compartimentele ce ne sunt alocate.
Sa nu uitam si de vecinii de zbor, daca suntem o persoana vorbareata trebuie sa ne asiguram mai intai ca cel de langa noi nu este deranjat de povestile noastre, dimpotriva daca suntem o persoana foarta tacuta nu este bine sa-l ignorma total pe cel de langa noi.
Zborul se apropie de final si iata ca ne apropiem de destinatie, pentru a nu ne trezi ca nu stim ce avem de facut la aterizare este bine sa ascultam cu atentie toate anunturile facute de personal. Dupa debarcare urmatorul pas este sa facem verificarea pasapoartelor  si sa ne ridicam bagajele de pe banda transportoare. In cazul in care avem ghinionul sa nu ne gasim bagajele nu trebuie sa intram in panica trebuie sa ne indreptam catre biroul de pagaje pierdute unde vom inregistra o plangere.

In speranta ca aceste informatii v-au fost utile va doresc calatorie placuta.